Vesa.jpg

45 VESA KAULANEN

Kylatjatunturit pallo some.png

Tervehys kaikile!

Mie olen Vesa Kaulanen, matkailuyrittäjä, Äkäslompolosta ja Ylläkseltä. Ja ylpeä siitä!
Ikkää on 54 v ja suuriman osan siitä olen asunu täälä, 5-6 vuotta kävin parhiin kerthaan asumassa Etelä-Suomen kivikylissä. Ei net ole ihmisen paikkoja.


Olen ollu yrittäjänä kohta 28 v, tosin jokku asiakhaat muisteli että mie kuusvuotiaana perin niiltä rahhaa että EN heittäs niitä lumipalloila. Vissiin kutsumusammatti.
Perhettäki on, fiini vaimo ja 14 v poika ja kaksi jo aikuista tyärtä. Ja koira tieten pittää talossa olla.

 

Olen sillä laila omituinen että pittää aina sekkaantua melkein joka asiaan, on tullu oltua melkein kaikissa matkassa, nyt olen Äkäslompolon kyläyhistyksen pj. Ja parissa muussa hallituksessa. Niin ja valtuustoon lipsahin varapaikalta. Olen mie pari golf-rataakin hommanu Ylläkselle... No-joo toinen on minigolf mutta toinen senthään frisbeegolf, olettakos käyny kokkeilemassa? Käykää hyvät ihmiset! Kaikenlaista on tullu tehtyä, vaihtelevalla menestyksellä, se siitä. Minusta tärkeintä on että aina pittää koittaa.

 

Minun kaivoskanta on selvä, EI.
Ihan vain siksi ko se veis multa elinkeinon, tuhoais minunki elämäntyön ja pillais meän kaikkien ympäristön. Ja jos kaivos tulis niin mitä sitte sen jälkheen? Mitä meän lapset täälä tekis? Siihen ei ole kukhaan vastanu? 15-20 v mennee äkkiä. Eipä sillä, mie en usko että sitä koskaan tullee, markkinat ei sitä kelpuuta. Ja aika hyvin on 32 vuotta eletty ilman sitä, tallous on ok ja muuttoluku kunnassa koko Suomen 7. paras! Se ei johu pelkästään matkailusta, mutta matkailu on maholistanu meile semmoset olosuhteet että ihmiset halvaavat tänne muuttaa. Matkailu ja etätyöt vois aivan hyvin elättää muuallaki kunnassa, mutta siihen pittää löytyä tekijöitä, yrittäjiä. Samaten ko Tornionjoen potentiaalia pitäs hyövyntää paljo enemän, mutta tekijöitä seki vaatii.

Minusta tällä valtuuston tasolla on turha koittaa politikoija, meän pittää hoitaa meän asioita sielä. Ja tieten koko kunnan hyväksi, ainaki niin ko mie sen käsitän. Ja niin tieten toisekki aattelee. Mie meinaan aatella asioita omala päälläni, meän ryhmässä semmonen on sallittua, ei ole ryhmäkuria. Met luotama siihen että jokasella meän ryhmässä on järki päässä vaikka ei kaikista asioista samala laila ajatellakhaan.

Näitä isoja asioita on tieten koulut ja se isompi liikuntatila. Kyllä kummalekki. Pakko meilä on kunnon koulut olla, piste. Maksaa se, mutta mie uskon että tämä kunta pärjää jatkossaki. Ja sen isoman liikuntatilan kannalekki minut on taivuteltu. Tai sivistetty...
Lukio pitäs olla luontolukio tai joku vastaava. Meilä on Suomen suurin kansallispuisto nokan alla, puitheet olis, miksi met emmä käytä niitä? Varmasti olis tulijoita!

Muutenki meän pitäs olla ulospäin vähän ylpeämpiä siitä meilä on, koko kunnan alueella, se saattas tehä hyvvää meile! Kyllä muut hoitavat vähättelyt.

Tornion-Muonionjoen kohala pitäs kuntien alkaa kalastusalueiden kans tekemään semmonen pykälä että sinne ei saisi ulkopaikkakuntalaiset omia venheitä tuuva!
Vain mökin omistavat ja jokivarren kunnissa kirjoilla olevat ihmiset ja yritykset saisivat venheitä sielä pittää. Pöljiähän met olema jos annethaan kaikkien haalata sinne paattinsa ja omat venheet seisoo törmälä jouten! Se on jo turvallisuuskysymyskin, sielä seilaa jos minkänäköstä pulkkaa. Yhtä koska niitten matkassa tullee joku tauti. Ja se tasottas ruuhkahuippuja ja kulkijoitten määrääki. Laatu ratkasee siinäki, ei määrä. Mitään hyötyä jokivarrelle ei ole tienlaijoissa asuvista omien venheitten kuskaajista. Sanonko mitä niistä jääpi... Ja minusta se on selvä että jokivarteen sitä hyötyä on jäätävä. Tuola keinola jäis taas jokivartheen euro poikinensa enemmän, ja töitä kans.

En voi kehua mithään ihmeelisiä asioita valtuustossa tehneeni. Eikä sitä näin pienellä porukalla tapahu jatkossakaan. Siksi met tartttemma teän kaikkien äänet! Minusta koko valtuusto tarttis aika reipasta ravistelua, sielä on liikaa vanhoja jääriä jokka on jankuttanu samoja asioita iät ajat. Saattaa hyvin koskea minuaki... Joku on sanonu että jos harmaa parta tarkoittaisi viisautta niin pässiki olis professori. On muuten tosi! (Mulla ei ole partaa... )

Jos tuntuu että minua ei saata äänestää, ei haittaa, meän ryhmässä on monta minua nuorempaa ja fiksumpaaki. Ja vaikka et äänestäisi meän ryhmää, niin äänestä vaihteeksi jotaki uutta, muutosta, politikoinnit ja riitelyt ei hyövytä kethään!
Mutta kaikista tärkeintä on se että äänestät!