Milli2-nelio.png

56 MILLI VISURI

Kylatjatunturit pallo some.png

Olen Mirja Visuri, kurtakkolainen Hollolan Lahest. Millinä paremmin tunnettu. Ensimmäistä kertaa kunnallisvaaliehdokkaana. Kolarin kehittäminen yhteistyö edellä ja koko kunnan näkökulmaa kunnioittaen oli syyni asettua ehdolle Kolarin kylät ja tunturit-ryhmässä.

Ikää on hienot 56 vuotta ja niistä yli kolmekymmentä Lapin läänissä. Heinäkuussa -90 muutin työn perässä Ylläsjärvelle. Tarkoitus oli olla kolme vuotta, mutta sitten tuli pari muuttujaa.

Perheeseeni kuuluu Harri, jonka kanssa on menty myötä - ja vastamäkeä 27 vuotta. Meillä on kolme poikaa, joista vanhimmat elelee jo omaa elämäänsä toinen ravintola-alalla ja toinen kaivoksella työskennellen. Nuorimmainen hakee paikkaansa opiskellen tällä hetkellä sähköalaa. Olen myös ”höperö” Mimmu ( Milli- mummu) 5 kk vanhalle lapsenlapselle.

Koulutukseltani olen matkailualan restonomi ja ammatillinen opettaja. Minulla on myös matkaoppaan ammattitutkinto ja yrittäjän erikoisammattitutkinto. Mukavin koulutus, minkä olen suorittanut, on rekikoiraopas.

Työskentelen tällä hetkellä ravintolapäällikkönä ja ravintolatyötä olen elämäni aikana tehnyt aina vuodesta -84. Olen ollut matkailualan opettajana, Levi-Instituutissa ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa, yhteensä lähes 10 vuotta. Yrittäjänä olen toiminut Posiolla hiihtokeskuksessa Kirintövaarassa ja Ylläksellä minulla on ollut kahvila- ja cateringyritys Matka Milli. Yritystoimintaani kuului myös ohjelmapalvelut ja olen antanut Lapin Kasteen tuhansille brittituristeille sekä toiminut oppaana eri koirayrittäjillä. Opettajana oleminen on antanut minulle rohkeutta esittää asiani suurellekin joukolle. Ravintolapäällikkönä osallistun päivittäiseen toimintaan ryhmän jäsenenä ja vastaavaa tiimityötä toivoisin myös kunnan päätöksenteossa.

Kurtakkolaisena olen aina tuntenut ”lukkarinrakkautta” Ylläsjärveen ja toiminutkin siellä eri tapahtumissa aktiivisena järjestäjänä. Omalta kohdalta kaikki alkoi Tuomolan Marjutin organisoimista kyläjuhlista, joiden jälkeen tuli lentopalloturnaukset, lasten olympialaiset, Jokapojan Kantrit ja Ylläsjärven juhannusjuhlat. Jonnen Pytty -lentopalloturnaus on alueen yksi vanhimpia tapahtumia; tänä kesänä turnausta on järjestetty 30 v. Kurtakossa olen talkoillut Kulttuuriviikolla ja raveissa. Olin aikanaan Kesäkiiri -hankkeessa ja osallistuin mahdollisuuksien mukaan Teuravuoman Suo-opas-koulutukseen. Kurtakon koti – ja koulu ry:n puheenjohtajana otin aktiivisesti kantaa koulun säilyttämisen puolesta. -90-luvulla olin Ylläs Soikoon ry:n hallituksessa ja toimin Ylläksen matkailussa. Elokuvaharrastajana olen ollut perustamassa elokuvakerhoa Napapiirin Sankarit ry. Ensimmäiset kymmenen vuotta meni hallitustyöhön sitoutuneena monitoiminaisena ja nyttemmin rivijäsenenä näytöksistä nauttimassa. Harrastuksiini kuuluu penkkiurheilu hiihtolajien ja moottoriurheilun parissa, pöytälaatikkokirjoittaminen ja dekkareiden lukeminen. Liikuntaharrastuksia on triathlon-treenit, lentopallo sekä kevätjäillä pilkkiminen.

Minun mielestäni tarvitsemme Kolariin työpaikkoja ja asuntoja. Kaivos voi olla yksi työllistäjä muiden joukossa ja ajattelen, että se tuo työpaikkoja myös muille toimialoille. Ei kukaan halua pilata luontoa ja vesistöjä; ajattelen, että lailla ja lupien ehdoilla meillä on mahdollisuus vaikuttaa asioiden mahdollisimman hyvään hoitoon. Ja kun meillä syntyy työpaikkoja mille alalle hyvänsä niin tarvitsemme asuntoja työntekijöille. Ihmisillä tulee olla mahdollisuus ostaa tontteja tai vuokrata asuntoja. Meidän pitää huolehtia, että kunnassa säilyy lukio. Houkuttelevuutta voidaan lisätä, jollain teemalla, mutta sen ei pidä plagioida naapurikuntia, vaan olla jotain omiin vahvuuksiimme liittyvää esim. jalkapallo. Lukion lisäksi kannatan ehdottomasti muutakin toisen asteen koulutusta kuten liiketalous, lähihoitaja, luontomatkailu, rakennus ja kaivosala. Pienet opiskelijaryhmät ovat tietenkin haaste, mutta nykyinen etäopiskelu ja oppisopimus mahdollistavat monipuolisen opiskelun. Kuntapäättäjänä olisin edistämässä Ylläsjärvelle liikuntatilaa, jota monipuolisesti voisivat eri sidosryhmät käyttää. Vanhustenhuolto ei ole ollut itselle vielä ajankohtainen asia, mutta lähestyy koko ajan omien vanhempien ikääntymisen myötä. Joskus miettii myös vanhempien muuttamista Kolariin.

 

Näillä mietteillä kohti kevättä. Tulevaisuus alkaa äänestä.