152365596_116534373786405_21448951425682

50 MATTI KÄRNÄ

Kylatjatunturit pallo some.png

Mie oon Kärnän Matti. Ikää on 37 vuotta. Asuinpaikkani on Ylläsjärven Tievassa. Syntyjään olen ilosesta Itä-Suomesta Pohjois-Karjalasta Kesälahelta. Oikealta ammatiltani olen monitoimikoneen kuljettaja. Mutta nykysin toimin yrittäjänä matkailun ja rakentamisen parissa. Sitä ku on karjalasta ni on pitäny oppii puhumaan, syömään ja nautiskelemaan noppeesti ku kinä ei tiiä millo se naapur tullee.

Ja tänne olen päätynyt työharjottelun kautta 2007 Sinä vuonna huomasin että mystisen metsätyömiehen elämä saa riittää ku olin 24v ja urani huipulla ja eläkkeeseen vaan se reilu 60 vuotta. Parhaita kavereita olivat radiojuontajat ja vaihtelua päivään toivat eväspalasten välissä vaihtuvat leikkeleet. Elämä kaipas vaihtelua ja työskentelyä ihmisten parissa. Niinpä hakeuduin makkaranpaisto kurssille eli seikkailupainotteiselle eräopas kurssille. Ja erinäisten vaiheiden kautta Äkäslompoloon Snow fun safaris nimiseen firmaan työharjotteluun kaudelle 2007-2008 mikä tekikin vaikutuksen koko loppuelämän pirtaan. Siitä se seikkailu vasta alkokin. Eihä sitä silloin vielä tajunnu. Ja sinä keväällä kutsui juuri itsenäistynyt Kosovo ja rauhanturvaoperaatio. Sillo oltiin nuoria ja komeita. Nyt enää vaan ikävä kyllä komeita.

Mutta Ylläs kolkutteli mielessä että sinne on päästävä takaisin. Ja reissun jälkeen kamat kesikseltä pakuun ja muutto Äkäslompoloon. Parin vuoden jälkeen olikin jo Tievaan talo tehtynä. No sittenhän taas puuttu tragikoominen elämä meikäläisen peliin ja tavarat pakuun. Talo vuokralle ja moton koppiin kesikselle joo ei ollu miun lopullinen juttu vieläkään vaikka aika hyvä siinä olinkin. Lähin raksahommille ja ensimmäisiä askelmerkkejä yritystoiminnalle piirtämään. Ja eiku talokaupoille. Ja eiku taas elämän pelin sekottaja taas laitto kortit uuteen järjestykseen. No arvaatte varmaan... Kamat pakuun. Ei vaan tällä kertaa Rysleriin ja kohti Yllästä 2017. Tosi hyvä juttu oli se et täällä oli talo valmiina Ja nyt olen löytänyt paikkani ja kortit jaan tällä kertaa ite.

Tärkeänä osana elämääni kuuluu harrastukset eli metsästys ja kalastus. Joo olen lihansyöjä, välipäivinä syön kalaa. Mikä on monesti itse pyydettyä ja metsästettyä lähiruokaa. Syön myös jänistä ja haukeakin Jos tää tuli jollekkin yllätyksenä niin olen pahoillani. Harrastuksiini tämä seutukunta tarjoaa mielettömät puitteet.  Ja tottakai yksi tärkeimmistä velvollisuuksista on sopimuspalokuntatoiminta. Olen Äkäslompolon vpk:n päällikkö ja yksiköjohtaja.

 

Ja sit vähän kunnallispolitiikkaa. Miksi ehdolle?

Politiikka on kiinnostanut pienestä pitäen. Näin sen jo silloin että sillä voi vaikuttaa asioihin ja korjata epäkohtia. Tehdä tästä paikasta vielä pikkusen paremman ja viihtyisämmän paikan elää. Jos vaan laittaa ittensä likoon.

Itelle tärkeitä juttuja on vakituisen asumisen tonttien tarjonnan lisääminen. Kun minusta nykypäivänä on aivan käsittämättömän hienoa se että olis porukkaa tulossa ja rakentamassa jos vain maata olis mihin sen tehdä. Olisi uusia asukkaita siis tulossa vieläkin enemmän. Myös vakituisen osoitteen saaminen loma-asuntoon pitää saada mahdolliseksi tavalla tai toisella.

Halli ja varastotilat on kanssa ihan tupella. Samoten maa mihin niitä voisi rakentaa. Tärkeänä kehitettävänä asiana pidän koko Kolarin matkailustrategian päivittämistä. Kolarilla olisi potenttiaalisia kohteita ympäri pitäjää. Kuten retkeilyn, kalastuksen ja metsästyksen saralla. Ja ympärivuotisesti. Matkailu on todella tärkeä kokonaisuus Kolarille. Kun matkailun takia tai välillisesti matkailuun liittyen on moni elantonsa ansainnut ja tulee ansaitsemaan. Ja enkä tarkoita tässä pelkästään kausiopasta vaan kaikkien alojen ammattilaisia. Sähkäreitä, putkareita, timpureita, maansiirtourakoitsijoita, kokkeja, kauppiaita. Millä on syy-yhteys myös väestömäärän positiiviseen kasvuun. Hei, olemme muuttovoittoinen kunta!Tottakai se tuo myös positiivisia ongelmia kun koulut jää pieneksi ja infraa joudutaan rakentamaan ja teitä korjaamaan. Mutta niillä teillä on käyttäjiä ja kouluissa on oppilaita.

 

Kunnan pitää kehittyä koko ajan. Ja nähdä ongelmat vailla ratkaisua. Eikä taakkana.

Kunnallispolitiikasta on henkilökohtaista kokemusta Kesälahden kunnanvaltuustosta 1,5 kauden ajalta ja samoin teknisestä lautakunnasta jossa olin puheenjohtajanakin, sivistyslautakunnasta, hallituksessa olin varamiehenä. Kolarissa nyt ensikertaa ehdokkaana ja tosi hyvänä semmoisena.

Muistakaa käydä äänestämässä minua tai kolleegoitani. Yhdessä me tehdään historiaa.

Ps. En ole sukua Mikko Kärnälle.

Pysykää terveinä!

Terveisin

Matti