Markus2nelio.png

46 MARKUS KIILI

Kylatjatunturit pallo some.png

Hei. Olen Markus Kiili 46-vuotias sekatyömies Äkäslompolosta. Päätyönäni olen eläinlääkkeitä maahantuovan yrityksen toimitusjohtaja ja osakas. Toimistomme on Espoossa, mutta minun toimipisteeni on kotona Äkäslompolossa. Sivutoimisesti pidän eläinlääkärin vastaanottoa Äkäslompolossa. Jonkun verran myös valokuvaan ja teen videoita perheyrityksen kautta. Lisäksi olen sijoittajana yrityksessä, joka kehittää uusia tapoja lääkitä eläimiä. Koulutukseltani olen eläinlääketieteen lisensiaatti ja olen myös suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon. Kauppatieteen maisteriopinnoissa jäi gradu kesken muutettuamme Äkäslompoloon. Äkäslompoloon muutimme pysyvästi 2013. Vuonna 2004 kävimme puoli vuotta kokeilemassa vaimon äitiysloman aikana Kolarissa asumista ja silloin päätimme, että vielä joskus muutamme takaisin heti kun työt sen sallii.

Nyt nopeiden internetyhteyksien myötä Kolarissa asuminen ei töiden suhteen ole enää ongelma monellakaan alalla. Minäkin olen viimeksi käynyt firman toimistolla Espoossa maaliskuussa ja tehnyt kaiken työn etänä kotoa valokuituyhteyden avulla. Niin kauan, kuin olen Kolarissa asunut, on puhuttu siitä, ettei kunta saisi olla vain yhden toimialan varassa. Samoin muistan kuulleeni puhetta etätyöläisten houkuttelemisesta ja toisaalta sen pitämistä haihatteluna. Nyt koronan ja kunnan melkein joka kylään levinneiden valokuituverkkojen myötä etätyöstä on kuitenkin nopeasti kasvanut merkittävä tekijä Kolarissa. Meitä vakituisia etätyöläisiä on koko ajan enemmän, mutta muutamaksi kuukaudeksi kokeilemaan tulleita on paljon. Positiivisen kokemuksen myötä heistä voi tulla pysyviä kolarilaisia etätyöläisiä. Etätyöläisten kohdalla merkittävää on missä heidän toimipisteensä on ilmoitettu sijaitsevan. Esimerkiksi minulla lukee sopimuksessa, että työpaikkani sijaitsee Äkäslompolossa. Tämän myötä minun osuus yrityksemme yhteisöveroista maksetaan Kolarin kuntaan. Kun saamme houkuteltua lisää etätyöläisiä Kolariin, saamme paitsi hyviä veronmaksajia, myös heidän osuutensa yritysten yhteisöveroista. Kasvavan etätyöläisten määrän myötä kunnan riski pienenee. Verotulot eivät ole enää yhden vaan jopa satojen toimialojen varassa, jolloin yhden taantuma ei vaikuta kuntaan käytännössä lainkaan.

Kolme lapsistamme asuu vielä kotona, joten kouluasiat ovat merkittävä osa elämäämme. Uuden koulukeskuksen rakentaminen tuntuu sen myötä tärkeältä. Minulle on kuitenkin merkityksellistä, että tässäkin asiassa punnitaan vaihtoehtoja mahdollisimman laajasti, analysoidaan tarpeet ja selvitetään tarkasti kustannukset ja rahoitus. Ylipäätään päätöksenteossa peräänkuulutan kaikkien faktojen tuomista pöydälle, jotta päätöksiä voidaan tehdä tiedon pohjalta avoimesti. ”Mie piän että se on näin” ei riitä päätösten perusteiksi, vaan niille pitää olla kunnolliset tiedot ja päätösten vaikutusten tulee olla arvioitu.

Päättyvällä valtuustokaudella olen toiminut Meän Kolarin valtuustoryhmän puheenjohtajana, Sote-lautakunnan puheenjohtajana ja tarkastuslautakunnan varajäsenenä.