146163040_110277044412138_46687424719255

47 JOHANNA KOIVUMAA

Kylatjatunturit pallo some.png

Johanna Koivumaa, 40-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri, matkailun asiantuntija, yrittäjä ja kyläaktivisti. Olen ikäni ollut kirjoilla Kolarissa, vaikka muistan kuinka 16-vuotiaana teinityttönä radiohaastatteluja myöten sanoin, “etten ikinä jää tähän tuppukylhän asuhmaan vaan muutan ulkomaille!”. Maailmaa on sittemmin nähty ja ulkomaillakin asuttu.

Parikymppisenä aloin ymmärtää, että tämä meidän kotiseutu on todella erityinen paikka - koko maailmankin mittakaavassa - ja päätin perustaa yritykseni ja perheeni tänne Ylläsjärvelle. Matkailun ohjelmapalvelu- ja majoitusyrittäjänä opin, että ihmisiä kiinnostavat luonnon lisäksi meidän arkiset asiat, kulttuuri ja perinteet, joita löytyy kaikista Kolarin kylistä ja joita kannattaa hyödyntää niin kotimaisille asiakkaille kuin koronanjälkeisessä ulkomaanmatkailussakin. Matkailun tulee meilläkin jatkossa ottaa yhä enemmän huomioon vastuullisuus ja kestävyys.

Perheeseeni kuuluu avomies ja 9-vuotias poika sekä molemmat isovanhemmat. Ikäihmisten hoiva, lasten ja nuorten koulu- ja harrastusmahdollisuudet, kierrätys sekä kunnan elinvoiman kehittäminen ovat minulle tärkeitä asioita. Harrastan luontoliikunnan lisäksi vapaaehtoistyötä ja erityisesti kylien kehittäminen on lähellä sydäntäni. Työni Leader Tunturi-Lappi ry:n sihteerinä ja toiminnanjohtajana sekä Kolarin kunnan kehitysjohtajana antoi minulle paljon oppeja ja näkemystä miten asiat täällä toimivat ja miten toimintatapoja kannattaisi kehittää.

Kolarin kunta on laaja ja meidän ainutlaatuisissa kylissämme on jokaisella omat haasteensa mutta myös mahdollisuudet, joita meidän pitää kunnan toiminnassa huomioida entistä paremmin. Hienoa, että kunta on satsaamassa osa-aikaiseen kylätyöntekijään, joka voi jatkaa hyvää pohjatyötä mitä muun muassa Kylien Kolari -hankkeissa tehtiin. Reittiverkoston ylläpito on myös saatava kuntoon. Kylissä on matkailun lisäksi mahdollisuuksia esimerkiksi ikäihmisten hoivapalveluihin, käsityöläisyyteen, luonnontuotteiden jalostamiseen ja etätöiden tekemiseen.

Moneen muuhun kuntaan verrattuna meillä on positiivinen ongelma: Kolariin halutaan muuttaa, mutta mistä saada asuntoja ja tontteja kaikille uusille asukkaille. On tärkeää myös kartoittaa koko kunnan kiinteistöt, löytyisikö jostain mahdollisia vuokra-asuntoja tai kenties myytäviä taloja.

Kirkonkylän koulu- ja päiväkotiratkaisut vaikuttavat koko kunnan lasten tulevaisuuteen ja siksi suunnittelu ja mitoitus sekä eri vaihtoehtojen punnitseminen on tehtävä huolellisesti. Ylläsjärven koulu ja päiväkoti tarvitsevat myös järkevän kokoisen sisäliikuntatilan. Kolarin lukion ja muun toisen asteen opiskelumahdollisuuksia voitaisiin kehittää hyödyntämällä Ylläksen vetovoimaa, vaikka lukiorakennus sijaitsisi kirkonkylän koulukeskuksessa.

Teollisuushankkeiden kuten kaivoksen ja tuulimyllyjen osalta meidän on tarkkaan selvitettävä niiden suojavyöhykkeet, vaikutukset luontoon, vakituiseen ja loma-asumiseen sekä muihin elinkeinoihin ja turvallisuuteen ennen päätöksentekoa. Minulle on tärkeää, että omat päätökseni perustuvat tutkittuun, perusteltuun ja riittävään tietoon sekä päätösten vaikuttavuuteen meidän kuntalaisten näkökulmasta. Jos näitä hankkeita tullaan tulevalla valtuustokaudella käsittelemään, punnitsen päätöstäni näiden hankkeiden hyötyjen ja haittojen näkökulmasta.

Kolarin kylät ja tunturit -ryhmän sitoutumattomuus ja se, että jokaisella voi olla oma kantansa asioihin, oli edellytys kuntavaaliehdokkuudelleni. Haluan tuoda kunnan toimintaan lisää läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä vuorovaikutteista ja perusteltua keskustelukulttuuria - vaikeistakin asioista. Luottamushenkilöinä meidän tulee myös varmistaa, että kunnan työtehtävät ovat oikein ja riittävästi resursoitu ja tukea osaltamme henkilöstön jaksamista.

Kolarissa on nyt vetovoimaa ja sitä tulee hyödyntää! Olisi mahtavaa saada istutettua meän lapsiin ja nuoriin sellainen kotiseutukipinä, että he opiskeluvuosien jälkeen haluaisivat palata takaisin kotiseudulleen ja pitämään meidän kunta elinvoimaisena jatkossakin.